Софийският апелативен съд (САС) завиши двойно обезщетенията, които прокуратурата е осъдена

...
Софийският апелативен съд (САС) завиши двойно обезщетенията, които прокуратурата е осъдена
Коментари Харесай

Даниел Митов осъди прокуратурата на 50 000 лв. за морални вреди

Софийският апелативен съд (САС) завиши двойно обезщетенията, които прокуратурата е наказана да заплати на депутата от ГЕРБ и някогашен външен министър Даниел Митов, съобщи " Лекс ". Така прокуратурата дължи на Митов 50 000 лева за морални вреди, както и 10 200 лева за адвокатски разходи.

 

Миналата година той заведе иск за общо 110 000 лв. против прокуратурата за вредите, които е претърпял от противозаконното обвиняване против него във връзка със самолетните билети на министерството.

 

По това дело Митов беше обвиняем дружно с някогашния си заместител Христо Ангеличин и през 2020 година двамата бяха дефинитивно оправдани.

Като първа инстанция предходната година Софийският градски съд (СГС) осъди прокуратурата да заплати 25 000 лв. на Митов за неимуществените вреди от противозаконното обвиняване. В решението на съда се споделяше, че въпреки обвиняването да е обвързвано с работата на Митов и да е увредило повече престижа му, поради и необятното оповестяване, то не е попречило на кариерата му, защото по-късно поредно е бил народен представител от ГЕРБ в няколко Народното събрание.

 

Отделно Софийски градски съд почете единствено до 5400 лв. желае за имуществени вреди на Митов от разноските му за юрист, който е за 10 200 лв..

 

И Митов, и прокуратурата оспориха това решение и по този начин делото стигна до САС, който осъжда държавното обвиняване да му заплати 50 000 лв. за моралните вреди от делото, като почете напълно и желае от 10 200 лв. за разноските, които е направил за юрист.

 

Апелативните съдии Снежана Бакалова (председател на състава), Цветомира Кордоловска-Дачева (докладчик) и Жана Маркова взеха решение, че първата инстанция погрешно е приела, че обвиняването не е повлияло на политическата кариера на Митов.

 

Показания по делото са дали негови близки, които са свидетелствали, че е изпаднал в тежка меланхолия, през първите няколко месеца въобще не излизал от вкъщи си, избягвал контакти даже с най-близките си другари.

 

Според показанията на очевидците Митов имал шансове за интернационална кариера, поради позициите му в Националния демократически институт и другарствата в Организация на обединените нации, които били прекратени от повдигнатото обвиняване. Допълнителни усложнения му основали и пътуванията за правосъдните съвещания, тъй като от края на 2017 година живеел със фамилията си в Естония.

 

Апелативният съд акцентира тази част от показанията на очевидците, в които те приказват, че били прекратени опциите на Митов за политическа кариера в чужбина, тъй като даже от етична позиция кандидатурата на политик с обвинявания за занемареност не би могла да бъде утвърдена в интернационалните институции. Така той почнал работа в Национален демократически институт в Естония, само че тази позиция била компромис с професионалния му потенциал.

 

" Не без значение за действителните измерения на вредите е и фактът, че до повдигнатото обвиняване ищецът е един от малцината министри, чието име в никакъв случай не било замесвано в никакви кавги ", написа съдът като се базира на показанията на очевидците.

 

Според апелативния съд и продължителността на делото от съвсем 4 години надвишава рационалния период.

 

Решението на САС не е дефинитивно и може да бъде атакувано пред Върховния касационен съд.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР